שמנים ושומנים חיוניים ביותר לגוף האדם במגוון מישורים החל מוויטמינים A,D,K,E שבלי שומנים לא היו נספגים בגוף, נחוץ למערכת העצבים ולמוח, מרפד ומבודד איברים פנימיים, נחוץ למערכת העיכול, חשוב למערכת ההורמונלית וכן לשמירה על חום גופנו כך שלא נקפא למוות.
שומן חד בלתי רווי - נמצא במצב צבירה נוזלי והוא מולקולה בעלת קשר אחד לפני אטומי פחמן, היתרון הוא שמשקל המולקולה נמוך, לכן שומן בלתי רווי נחשב לבריא מכיוון שלא פוגע במערכות בגוף. שומן בלתי רווי נמצא בשמן קנולה, זית ואבוקדו.
שומן רב בלתי רווי – מולקולה זאת מתאפיינת בקשרים רבים שמתחברים אל הפחמן, החיסרון הוא שהקשרים מגדילים את משקל המולקולה ולכן הוא נוטה לשקוע בכלי הדם. תירס, חמניות, שומשום ובנוסף מרגרינה שבמחקרים רבים הוכח כשומן הגרוע ביותר לגוף האדם, מביא למחלות כמו סרטן ותרשת עורקים.
שומן רווי - שומן במצב צבירה מוצק, המולקולה שלו בנויה מאטומי פחמן שמחוברים עליה אטומי מימן. סוג שומן זה נימצא בבשר, חמאה, שמן קוקוס ושמן דקלים.
שמן קנולה, שמן קוקוס, שמן תירס, שמן זית, שמן דקלים, שמן בוטנים, שמן חריע, שמן שומשום, שמן סויה, שמן חמניות, שמן נבטי חיטה, שמן כותנה.
השומנים והשמנים משמשים לאפיה, טיגון, בישול והם מרכיב ברטבים למיניהם. בשנים האחרונות עם הטרנד הבריאותי ישנם שמנים שנמצאו ממש לא בריאים וכי פוגעים בריאותית בגוף. למשל מרגרינה שבמדינות מסוימות בעולם הוצאו כאסורים לשימוש ושמן דקל אשר נאסר שימושו בתינוקות.