X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
X סגירה
 

דיאטה בגיל המעבר

סימפטומים של גיל המעבר והקשר לדיאטה

תקופת המעבר אצל האישה מתבטאת בעיקר בעלייה במשקל, גלי חום, הזעות לילה, צבירת נוזלים ושינויים במצב הרוח. בתחילת התקופה ובחמש עד שמונה השנים שלפניה, האישה אינה מודעת להתרחשויות ההורמונאליות, ואינה מקשרת אותן עם חוסר ההצלחה שלה לרדת במשקל ומייחסת אותן לבעיות נפשיות של תקופת אמצע החיים.

ההשמנה בגיל המעבר נובעת מהפחתת ייצור הורמוני האסטרוגן והפרוגסטרון, במקרים רבים עקב תת-פעילות של בלוטת המגן, הגורמת גם לחילוף חומרים איטי ולשינויים במצב הרוח. שינויים אלה גורמים לאכילת יתר ולהשמנה. ירידה ברמת הורמון הלפטין, האחראי על תחושת השובע וירידה ברמת הסרוטונין במוח, הגורמת למצב רוח ירוד ולתשוקה לפחמימות תורמים אף הם את חלקם. ההשמנה נפוצה בעיקר באזור הבטן. הקפדה על דיאטה הכוללת הפחתת כמות הקלוריות הנצרכות ופעילות גופנית עשויה למנוע את תהליך ההשמנה.

היזהרו מדיאטות כסאח

ההשמנה בגיל המעבר מכניסה נשים רבות ללחץ והן פוצחות בדיאטת כאסח. גם בתקופות אחרות אין דיאטות כאסח מומלצות כל עיקר, אך בגיל המעבר דיאטות בזק אלו עלולות לגרום לנזקים בריאותיים של ממש. דיאטות בזק מלחיצות מאוד מבחינה נפשית, תועלתן מועטה היות והקילוגרמים חוזרים מהר ובגדול, והן עלולות לפגום בחילוף החומרים הרגיש במיוחד בתקופה זו.

כדי לרדת במשקל בצורה נבונה דרושות דיאטות מאוזנות דלות קלוריות עם הקפדה על המרכיבים החיוניים בתקופת המעבר. כשהגוף לא יחוש בחוסרים, ובעידוד אנדורפינים שיופרשו למוח כתוצאה מפעילות גופנית, מצב הרוח ישתפר והמשקל ירד.

ההורמונים נוצרים בין היתר מחומצות שומן. לכן, יש לכלול בתזונה חומצות שומן טובות ובעיקר חומצות שומן מסוג אומגה 3. בנוסף, מחקרים מראים כי חומצות שומן אלה משפרות את מצב הרוח ומסייעות בטיפול בדיכאון, ובשמירת גמישות העור ורירית הנרתיק. 
לכן מומלץ לצרוך דג סלמון מהים הצפוני (לא מבריכות דגים).

מיליארד סיניות לא טועות

תופעות גיל המעבר כמעט ואינן מטרידות את הנשים החיות במזרח הרחוק, והן נשארות חטובות וחייכניות. מחקרים העלו כי אין כאן שום עניין גנטי, כי מרגע שנשים אלה שינו את תפריטן לתפריט מערבי הן החלו לסבול מאותן תופעות מטרידות. מייחסים זאת לתפריט דל שומן מהחי אותו הן צורכות, רמה נמוכה של חלבון מן החי (בשר) וצריכה גבוהה של אסטרוגנים צמחיים. הפיטואסטרוגנים (חומרים דמויי אסטרוגן ממקור צמחי) הם בעלי השפעה אסטרוגנית חלשה המקלה על תסמיני גיל המעבר. כיוון שמיליארד סיניות לא טועות, כדאי לצרוך מינון יומי של פיטואסטרוגנים כגון 80 גר' טופו ליום או כוס חלב סויה ביום.

מעבר לתקופה יפה יותר

בזמן הזעות הלילה מאבד הגוף אשלגן ומגנזיום. אשלגן נמצא במיוחד בדלעת ובבננות. מקורות מזון מומלצים למגנזיום הם קטניות, אגוזים, חיטה מלאה, נבטי חיטה, גרעינים, שקדים, סויה, וירקות ירוקים עליים. לירקות הירוקים העשירים בכלורופיל, ובמיוחד ירקות עליים יש אנרגיה מקררת, שתסייע להקלה על עודף החוף שמביא להזעות יתר.

הסידן הכרחי לשמירה מפני אוסטיאופורוזיס, המתחיל לכרסם בעצמות כשיורד מפלס האסטרוגן בגוף. מקורות מזון מומלצים לסידן: חלב ומוצריו, גבינות, ירקות ירוקים עליים כמו ברוקולי וכרוב, שומשום מלא, פרג ומוצרים מועשרים בסידן ובמגנזיום. גם זרחן חיוני לבניית העצם והוא נמצא במוצרי חלב, גבינות, בשר, חיטה מלאה וקטניות. הורמונים חליפיים ותוספי מזון במידת הצורך ולאחר ייעוץ רפואי יקלו על התסמינים במידה ניכרת.

והעיקר לא להיכנס להתקפי דיכאון ולהתחיל לראות את גיל המעבר כמעבר לתקופה טובה יותר של שחרור מצער גידול בנים, צער תחיבת טמפונים וחופש לפצוח בחיים המוקדשים לטיפוח ה"אני" המוזנח:  יוגה, התעמלות נשית, לימודים בנושא שרציתן תמיד, ואפילו קניות כפי שלא הרשתן לעצמכן מעולם. הכרויות חדשות וטיולים בארץ ובחו"ל יקצצו הרבה מהזמן שהקדשתן לטיולים הליליים לכיוון הפריג'ידר, ויקצצו מהיקף המותניים שלכן.

 

כתבות שאולי יעניינו אותך


מזמינים וחוסכים