הקטניות ידועות כ- "בשר של עניים" כך גם נולד החמין בישלו את הקטניות בתוספת תבלינים ועשבי תיבול, במשך לילה שלם על אש נמוכה מאוד, הוסיפו עצמות של בשר שהיו זולים מאוד לקניה, ונולדה ארוחה מזינה.
כיום עם הטרנד הבריאות של צמחונות וטבעונות ישנם רבבות של אנשים אשר חיים על הערכים התזונתיים הגבוהים של הקטניות אולם יש מספר רב של אנשים שאוכלים בשר וגם קטניות על מנת להגיע לתפריט תזונה מזין במיוחד.
אם מדברים על מחלת הצליאק, על מנת להכין לחם או כל מאפה אחר משתמשים בקמח של קטניות שונות כמו: קמח חומוס, קמח טפיוקה, קמח תירס, קמח אורז, קמח סויה ועוד..
קטניות מכילות חלבונים, שומנים ופחמימות בעלי ערך גליקמי נמוך, בנוסף לזה מכילות כמות גדולה של ויטמינים ומינרלים שונים כמו: ברזל ויטמינים מקבוצת ה- B, אשלגן וסידן.
מעבר לערכים התזונתיים הגבוהים של הקטניות הן מכילות כמויות מכובדות של סיבים תזונתיים שעוזרים במניעת מחלות והקלה בעיכול המזון. בנוסף במחקר שנערך על 16 אלף גברים מרחבי העולם נמצא כי אכילה של קטניות מורידה את מקרי המוות ממחלות לב ב- 82%.
שעועית שחורה, שעועית לבנה, חומוס, פול, עדשים, אפונה, פולי סויה, שעועית מש, כוסמת, קינואה, תירס ופופקורן, אורז, טפיוקה, שעועית אדומה, טופו.
כאשר מבשלים קטניות יש להוסיף הרבה מים רצוי להשרות את הקטניות יום לפני הבישול, הדבר יקצר את זמן הבישול. יש לאחסן את הקטניות במקום יבש, קריר ובכלי סגור.