ישראל היא גם מעצמה בכל הנוגע לפירות הקיץ המתוקים. עם בוא החום, החשק למאכלים כבדים ועשירים של ימות החורף מפנה את מקומו למאכלים קלים יותר. ומה קליל ומרזה יותר, כך נדמה, מחצי אבטיח בצירוף בן זוגו הקלאסי - נתח גבינה בולגרית?
אך הקלילות הזו עלולה לעלות לנו בהמון כובד בדרכי העיכול ועל המשקל הביתי. עלולה להכיל הרבה יותר קלוריות מארוחת ערב מאוזנת. פירות קיץ יש לצרוך בתבונה ובצורה מבוקרת כדי להפיק מהם את ההנאה והתועלת המרבית.
אין ספק כי פירות, גם אלה עתירי הסוכר, עדיפים על ממתקים. הפירות מכילים אנרגיה זמינה והם עשירים בוויטמינים, בסיבים תזונתיים, במינרלים ובנוגדי חמצון. הפירות הם ממקור טבעי, אין בהם צבעי מאכל וחומרים משמרים, הם אינם עוברים עיבוד תעשייתי, סוכר הפירות הפרוקטוז המתפרק במהירות בגוף.
עם זאת יש להיזהר מצריכה בלתי מבוקרת. את פירות הקיץ כדאי לצרוך בעונתם היות ופירות טריים מכילים את מירב הרכיבים התזונתיים לעומת אלה שיצאו ממחסני הקירור.
כדאי מאוד לא לערבב מזונות נוספים כאשר אוכלים פירות ולאכלם על קיבה ריקה. העובדה שהפירות מכילים נוזלים אינה פוטרת אותנו משתיית מים מרובה – בייחוד בחודשי הקיץ החמים. שתיית המים תעזור לתהליך ההרזיה.
אפשר לשתות מיץ טבעי מדולל במים, אך מומלץ מאוד להימנע משתיית מיצים סחוטים, שייקים על בסיס פירות בשילוב עם חלב, יוגורט או מיץ תפוזים. כל אלה מכילים כמות לא מבוטלת של קלוריות וסוכר, אין בהם סיבים תזונתיים והערך הגליקמי שלהם גבוה להפליא. מזון בעל ערך גליקמי גבוה מתפרק במהירות במערכת העיכול, ומעלה באופן חד את רמת הסוכר בדם. לעומת זאת, מזון בעל ערך גליקמי נמוך מתפרק באיטיות במערכת העיכול ומעלה את רמת הסוכר בדם בצורה מתונה.
בקיץ כדאי להעדיף פירות בעלי אינדקס גליקמי נמוך כמו אפרסקים, משמשים, פירות יער ושזיפים. חשוב ביותר להגביל מראש את מספר מנות הפרי אותן מותר לאכול במהלך היום ל-3 עד 4 מנות בגודל אגרוף וכך לאכול פירות שונים וליהנות מהמגוון למרות ההגבלה. עם זאת, כדאי לא לערבב יותר מארבעה או חמישה סוגי פירות בארוחה אחת כדי לאפשר למערכת העיכול לעבד את הפירות בצורה מקסימאלית.
מנה אינה נמדדת בקילוגרמים אלא ביחידות. יש לזכור כי מנת ענבים אינה אשכול שלם אלא לא יותר מעשרה ענבים. בצורה זו כדאי להפנים כי מנת ליצ'י ודובדבנים היא 10 יחידות, מנת שזיפים היא שתי יחידות, מנת מנגו היא חצי מנגו קטן או רבע מנגו גדול, מנת אבטיח איננה פלח ענק אלא כוס של קוביות, וכך גם מנת מלון.
אכלו מילונים ואבטיח בנפרד או ותרו עליהם. מילונים ואבטיחים אינם מתערבבים עם כל מזון אחר. המבנה הפשוט שלהם מצריך זמן מאוד קצר לעיכול בקיבה.